biała czekolada,  cynamon,  Czekolada,  przyprawa do piernika,  rolada

Czekoladowo-piernikowa rolada z powidłami śliwkowymi

Z czym kojarzy Ci się jesień? A czas oczekiwania na Boże Narodzenie? W moim przypadku są to śliwki oraz przyprawy korzenne. Nie można zapomnieć także o czekoladzie, która sprawia, że zimne poranki stają się lepsze. Postanowiłam połączyć te trzy elementy i wykonać roladę – deser, który uwielbiam jeść a nienawidzę robić. Jednak tym razem zrobiłam inne ciasto, inaczej podeszłam do jego zwijania i voilà… mamy to!

Składniki:
Biszkopt piernikowy:

– 70 g mleka 3,2 %
– 15 g masła
– 40 g czekolady deserowej 55%
– 55 g mąki pszennej
– 6 g kakao
– 75 żółtek z jajek
– 45 g jajek
– 110 g białek z jajek
– 52 g cukru
– 20 g przyprawy piernikowej (bez cukru)
Krem z czekolady deserowej:
– 360 g śmietanki 30%
– 14 g żelatyny 180
– 120 g czekolady deserowej 55%
– 70 g wody
Krem z białej czekolady:
– 180 g śmietanki 30%
– 7 g żelatyny 180
– 60 g białej czekolady
– 35 g wody
Dodatkowo powidła śliwkowe, gęste

Narzędzia, które potrzebujesz:
– papier do pieczenia
– blacha z piekarnika
– tylki cukiernicze: 2A, 4B
– worek cukierniczy
– szpatuła cukiernicza
– mikser
– miski

Plan pracy:
1 dzień: biszkopt, kremy czekoladowe
2 dzień: składanie

Biszkopt
Do rondelka wlej mleko oraz włóż masło pokrojone w kostkę. Całość podgrzewaj aż mieszanka zacznie się gotować. Pamiętaj o mieszaniu! Gdy mleko z masłem będzie się podgrzewam, w tym samym przesiej mąkę pszenną razem z kakao.
Zagotowane mleko ściągnij z kuchenki i wsyp wcześniej przesianą mąkę oraz kakao. Całość energicznie wymieszaj silikonową szpatułką. Masa będzie zwarta. Wymieszaną i gładką masę umieść w misie miksera. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Najlepiej sprawdzi się tutaj mieszadło silikonowe. Zacznij dodawać jajka oraz żółtka. Rób to stopniowo, najlepiej w 3 turach. Przed dodaniem kolejnej porcji jajek, upewnij się, że poprzednia została dobrze wmieszana w masę czekoladową. Gdy jajka oraz żółtka zostaną wmieszane a masa stanie się jednolita, wyłącz mikser.

Białka z jajek umieść w misie i zacznij powoli je ubijać. Gdy białko zostanie delikatnie podbite, zacznij dodawać cukier w 3 turach. Przed każdą turą upewnij się, że poprzednio dodany cukier się rozpuścił. Z białek i cukru musi wyjść Ci beza.

Ubite białka dodaj do czekoladowej masy w 2-3 turach. Pamiętaj aby dodać białka do masy a nie na odwrót! Zawsze dodajemy masy lżejsze do cięższych. Mieszaj całość szpatułką okrężnymi ruchami i delikatnie. Nie zapominaj o cieście na spodzie misy. Całość musi być bardzo dobrze wymieszana.

Gotową masę biszkoptową przelej na blaszkę od piekarnika, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą szpatułki cukierniczej rozprowadź ciasto po całej powierzchni i postaraj się aby masa była jednakowej grubości w każdym miejscu.

Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez ok. 10-12 min.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i natychmiast przykryj arkuszem papieru do pieczenia. W ten sposób ciasto pozostanie wilgotne i elastyczne. Wilgoć, która będzie parować nie ucieknie, zatrzyma ją arkusz papieru. Obróć ciasto do góry nogami. Nowy arkusz powinien znajdować się na spodzie.

Gdy ciasto będzie ciepłe a nie gorące, odklej wcześniej nałożony papier do pieczenia i zwiń rulon. Zwinięte pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krem czekoladowy
Do garnka wlej śmietankę kremówkę. Podgrzej śmietankę aż będzie bardzo gorąca. Gdy śmietanka będzie się podgrzewać, przygotuj masę żelatynową (woda + żelatyna) by napęczniała. Mocno gorącą śmietankę ściągnij z palnika i dodaj do niej posiekaną deserową czekoladę oraz żelatynę.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli zobaczysz, że czekolada bądź żelatyna się niedokładnie rozpuściła, użyj blendera ręcznego. Dzięki temu unikniesz grudek w kremie. Gotową masę przelej do miseczki/pojemnika, przykryj szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 12h. Po tym czasie wyciągnij krem, umieść go w misie miksera i delikatnie przemieszaj. Możesz to zrobić także szpatułką jeśli nie chcesz brudzić miksera.

Powtórz kroki i wykonaj krem z białej czekolady.

Składanie

Krem z czekolady deserowej wyciągnij z lodówki i przełóż do misy miksera. Za pomocą rózgi, ubij krem do uzyskania puszystej masy. Biszkopt zwinięty w rulon rozwiń. Posmaruj ciasto kremem, potrzebujesz ok. 3/4 masy. Pozostałą część schowaj do lodówki. Upewnij się, że krem jest rozsmarowany równo. Pamiętaj aby zachować ok. 1,5 cm odstęp przy jednym z boków ciasta (tym, który będzie na brzegu). Na drugim z brzegów (tym, który będzie w środku rolady) wyszprycuj powidła śliwkowe. Możesz to zrobić z pomocą rękawa cukierniczego aby uzyskać jednakową grubość powideł w całym cieście.

Tak przygotowane ciasto zwiń powoli, dociskając je papierem do pieczenia. Pamiętaj aby z każdym dociśnięciem i przekręceniem ciasta, upewnić się, że papier do pieczenia nie zostaje w roladzie. Ważne jest abyś zwijał roladę ciasno, aby uniknąć pustych przestrzeni w roladzie. Gotowe, zwinięte w papier do pieczenia ciasto włóż do lodówki na ok. 6h. Po tym czasie wyciągnij je, ostrożnie rozwiń z papieru do pieczenia i udekoruj kremem z deserowej czekolady i kremem z białej czekolady (krem ten musisz ubić w taki sam sposób jak z czekolady deserowej). Ozdób ciasto posiekaną czekoladą.

To co, zrobisz ją razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *