biała czekolada,  cookies,  maliny,  pistacje

Pistacjowe ciastka z białą czekoladą i malinami

Składniki:
Ciasto:
– 100 g miękkiego masła
– 50 g jajka
– 60 g 100% pasty pistacjowej
– 160 g mąki pszennej
– 100 g cukru brązowego
– 70 g mąki pistacjowej bądź drobno zmielonych pistacji
– 3 g soli
– 100 g białej czekolady w pastylkach
Mus malinowy:
– 150 g puree malinowego
– 4 g pektyny do dżemów
Dodatkowo:
– 60 g 100% pasty pistacjowej bądź kremu pistacjowego
– 50 g białej czekolady w pastylkach
– 50 g posiekanych pistacji
– maliny

Narzędzia, które potrzebujesz:
– rękaw cukierniczy
– papier do pieczenia bądź mata
– waga kuchenna
– mikser
– miska

Ciastka pistacjowe
W misie miksera umieść masło, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmielone pistacje oraz cukier. Użyj mieszadła typu K, aby uzyskać pistacjową kruszonkę. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 2-3 minuty (średnia moc miksera). Gdy uzyskasz efekt kruszonki, wlej do misy jajko i zacznij wyrabiać ciasto na szybszych obrotach miksera (około 6/7). Ciasto powinno być wyrobione szybko, aby pozostało kruche. Długie wyrabianie ciasta po upieczeniu sprawi, że będzie twarde. Gotowe ciasto przełóż do miski i wsyp czekoladę w pastylkach. Wskazówka! Możesz użyć zwykłej czekolady, drobno posiekanej.

Szybko i energicznie wymieszaj ciasto z czekoladą. Podziel je na 9 ciastek, każde ważące około 65-70 g. Zrób z nich kule i lekko je rozpłaszcz. Umieść w lodówce na około 15-20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Schłodzone ciastka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Ciastka delikatnie urosną. Piecz przez 15-16 minut. Gotowe wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz i od razu zacznij dekorować.

Mus malinowy
Umieść puree malinowe w rondelku i doprowadź do wrzenia. Gdy maliny są gorące, wsyp pektynę i dokładnie oraz energicznie wymieszaj masę przez około 3-4 minuty, nadal gotując. Gotowy mus przelej do miseczki i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Wskazówka! Jeśli chcesz posłodzić mus malinowy, dodaj cukier do pektyny przed jej dodaniem do garnka.

Ozdabianie
Na jeszcze gorących ciastkach rozłóż czekoladę w postaci pastylek, aby mogła się rozpuścić. Pastę pistacjową i mus pistacjowy przełóż do worków cukierniczych. Wykorzystaj je do wyciskania ciastek według własnego uznania. Całość posyp pokruszonymi pistacjami. Dodatkowo, możesz ozdobić ciastka świeżymi malinami.

Ciastka najlepiej smakują, gdy są lekko ciepłe. Po upieczeniu przechowuj gotowe ciastka w szczelnie zamkniętym pojemniku przez okres do 3 dni.

To co, zrobisz je razem ze mną? Jeśli skorzystałaś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało. 


Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *