Ganache o smaku prosecco z malinami


Składniki:
Ganache prosecco:
– 185 g bialej czekolady 30% (użyłam marki Veliche)
– 60 g prosecco extra dry
– 30 g śmietanki 30%
– 20 g masła 82%
Nadzienie prosecco z malinami:
– 100 g prosecco extra dry
– 25 g mrożonych malin
– 5 g cukru
– 2 g agaru
Plan pracy:
Dzień 1: przygotowanie ganache
Dzień 2: przygotowanie nadzienia, składanie makaroników
Narzędzia, które potrzebujesz:
– worek cukierniczy
– rondel
– rózga kuchenna
– blender ręczny
– blender kielichowy/melakser
Ganache wystarczy do przełożenia 15 makaroników. Jednak pamiętaj, że to jest zależne od tego jak dużo ganache wyszprycujesz na każdym makaroniku.
Ganache prosecco
Czekoladę oraz masło umieść w wysokim naczyniu do którego bez problemu zmieścisz blender ręczny. Śmietankę oraz prosecco podgrzej by było bardzo gorące. Zalej nim czekoladę z masłem i poczekaj 2-3 minuty. W tym czasie gorące prosecco rozpuści delikatnie czekoladę. Zblenduj całość używając blendera ręcznego. Nie pomijaj tego kroku! Jest on ważny aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły i stworzyły jednolitą emulsję. Gotowy ganache przelej do niskiego ale szerokiego naczynia i przykryj folią w kontakcie. Odstaw do lodówki na co najmniej 12h.





Nadzienie prosecco z malinami
Prosecco wlej do garnka. Dodaj mrożone maliny. Całość podgrzej do momentu aż maliny calkowicie się rozpadną. Do gorącej mieszanki dodaj cukier oraz agar. Przy dodawaniu substancji żelującej bądź ostrożna! Mieszaj całość energicznie rózgą kuchenną. Całość podgrzej do momentu aż mieszanka zacznie delikatnie bąbelkować. Gotową przelej do miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy nadzienie będzie już zimne, umieść je w blenderze kielichowym bądź melakserze i zblenduj do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Nadzienie będzie przypominać żel.
Składanie makaroników
Przygotuj korpusy do makaroników. Ganache włóż do rękawa cukierniczego. To samo zrób z nadzieniem malinowym z prosecco. Na każdy z korpusów wyciśnij ganache w formie okręgu. Następnie w każdy środek wyciśnij nadzienie malinowe. Nałóż drugą połówkę makaronika. Odłóż makaroniki do lodówki na kilka godzin. W tym czasie makaronik zaabsorbuje wilgoć z ganache i stanie się miękki w środku. Gotowe makaroniki przechowuj w lodówce do 5 dni.
To co, zrobisz ganache razem ze mną? Jeśli skorzystałaś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.


Pistacjowe tartaletki z malinami
Zobacz również

Tartaletka wiśniowa z ganache i chrupką
20 marca 2024
Czekoladowo-piernikowa rolada z powidłami śliwkowymi
20 listopada 2022