ganache,  maliny,  prosecco

Ganache o smaku prosecco z malinami

Składniki:

Ganache prosecco:
– 185 g bialej czekolady 30% (użyłam marki Veliche)
– 60 g prosecco extra dry
– 30 g śmietanki 30%
– 20 g masła 82%
Nadzienie prosecco z malinami:
– 100 g prosecco extra dry
– 25 g mrożonych malin
– 5 g cukru
– 2 g agaru

Plan pracy:

Dzień 1: przygotowanie ganache
Dzień 2: przygotowanie nadzienia, składanie makaroników

Narzędzia, które potrzebujesz:
– worek cukierniczy
– rondel
– rózga kuchenna
– blender ręczny
– blender kielichowy/melakser

Ganache wystarczy do przełożenia 15 makaroników. Jednak pamiętaj, że to jest zależne od tego jak dużo ganache wyszprycujesz na każdym makaroniku.

Ganache prosecco

Czekoladę oraz masło umieść w wysokim naczyniu do którego bez problemu zmieścisz blender ręczny. Śmietankę oraz prosecco podgrzej by było bardzo gorące. Zalej nim czekoladę z masłem i poczekaj 2-3 minuty. W tym czasie gorące prosecco rozpuści delikatnie czekoladę. Zblenduj całość używając blendera ręcznego. Nie pomijaj tego kroku! Jest on ważny aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły i stworzyły jednolitą emulsję. Gotowy ganache przelej do niskiego ale szerokiego naczynia i przykryj folią w kontakcie. Odstaw do lodówki na co najmniej 12h.

Nadzienie prosecco z malinami

Prosecco wlej do garnka. Dodaj mrożone maliny. Całość podgrzej do momentu aż maliny calkowicie się rozpadną. Do gorącej mieszanki dodaj cukier oraz agar. Przy dodawaniu substancji żelującej bądź ostrożna! Mieszaj całość energicznie rózgą kuchenną. Całość podgrzej do momentu aż mieszanka zacznie delikatnie bąbelkować. Gotową przelej do miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy nadzienie będzie już zimne, umieść je w blenderze kielichowym bądź melakserze i zblenduj do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Nadzienie będzie przypominać żel.

Składanie makaroników

Przygotuj korpusy do makaroników. Ganache włóż do rękawa cukierniczego. To samo zrób z nadzieniem malinowym z prosecco. Na każdy z korpusów wyciśnij ganache w formie okręgu. Następnie w każdy środek wyciśnij nadzienie malinowe. Nałóż drugą połówkę makaronika. Odłóż makaroniki do lodówki na kilka godzin. W tym czasie makaronik zaabsorbuje wilgoć z ganache i stanie się miękki w środku. Gotowe makaroniki przechowuj w lodówce do 5 dni.

To co, zrobisz ganache razem ze mną? Jeśli skorzystałaś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało. 

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *