Czekolada,  jagody,  tartaletki

Czekoladowe Sablé Breton z kremem z deserowej czekolady i czarną porzeczką

Czekoladowa wersja najprostszego deseru z Sablé Breton? Czemu nie! Dziś przychodzę z przepisem na bardzo szybki deser, który jest w stanie wykonać każdy. Na prawdę ciężko jest go zepsuć. Wychodzi wszystkim, nawet tym co z piekarnika korzystają tylko od święta.

Składniki:
Sablé Breton:
– 100 g miękkiego masła
– 50 g cukru pudru
– 20 g mąki migdałowej
– 2 żółtka
– 90 g mąki pszennej
– 10 g kakao
– 3 g proszku do pieczenia
– szczypta soli
Krem czekoladowy:
– 250 ml śmietanki 30%
– 120 g czekolady deserowej 50%
– 3 g żelatyny
– 20 g wody
Dodatkowo:
– konfitura z czarnej porzeczki
– borówki
Narzędzia, które potrzebujesz:
– formy do tartaletek 9 cm
– worek cukierniczy
– tylka cukiernicza 4B
– mikser
– szpatuła silikonowa
– rondelek

Sablé Breton
Do misy miksera włóż miękkie masło i wsyp cukier puder. Ucieraj je aż do uzyskania jasnej, białej masy na wysokim obrotach miksera. Gdy masa będzie już puszysta, zwolnij obroty miksera i dodaj jajka, jedno po drugim. W momencie miksowania jajek, masa może wydać Ci się zwarzona. Nie przejmuj się tym, to normalne. Ucieraj masło z jajkami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj do masy pozostałe składniki: mąki, kaka, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszaj masę mięszadłem typu K aż do połączenia składników lecz nie dłużej. Masa będzie zwarta ale na tyle luźna, że bez problemu dasz radę wycinąć ją przez worek cukierniczy.

Naszykuj formy do tart. Ja użyłam forem do tartaletek o średnicy 9 cm i wysokości 2 cm. Nie musisz ich smarować tłuszczem. Korpusy bez problemu od nich odejdą. Jeśli jednak nie jesteś pewna swoich foremek, można je wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką. Ciasto do korpusów przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij do foremek zostawiając ok. 0,5 cm przestrzeni.

Gotowe, wypełnione foremki do tart umieść w rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku. Piecz ok. 10 min. Upieczone spody wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia w foremkach. Gdy będą już letnie, możesz delikatnie je wyciągnąć odwracając je. Ciepłe tarty umieść na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Krem czekoladowy
Do garnka wlej śmietankę kremówkę. Podgrzej śmietankę aż będzie bardzo gorąca. Gdy śmietanka będzie się podgrzewać, przygotuj masę żelatynową (woda + żelatyna) by napęczniała. Mocno gorącą śmietankę ściągnij z palnika i dodaj do niej posiekaną czekoladę oraz żelatynę.

Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli zobaczysz, że czekolada bądź żelatyna się niedokładnie rozpuściła, użyj blendera ręcznego. Dzięki temu unikniesz grudek w kremie. Gotową masę przelej do miseczki/pojemnika, przykryj szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 12h. Po tym czasie wyciągnij krem, umieść go w misie miksera i delikatnie przemieszaj. Możesz to zrobić także szpatułką jeśli nie chcesz brudzić miksera.

Składanie

Korpusy tartaletek odwróć do góry nogami. Krem czekoladowy umieść w worku cukierniczym razem ze swoją ulubioną tylką. Ja użyłam tylki 4B. Wyszprycuj nią rozety. Zostaw środek pusty. Tam umieść konfiturę z czarnej porzeczki. Całość ozdób borówkami.

To co, zrobisz je razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *