Mus truskawkowo-rabarbarowy
Lubisz truskawki? Ja uwielbiam! A rabarbar? Jeśli na oba pytania odpowiedziałeś twierdząco to ten mus truskawkowo-rabarbarowy z pewnością Ci się spodoba. Jest lekko kwaśny ale i słodki jednocześnie. Dodatek masła powoduje, że jest także kremowy. Mus jest idealnym dodatkiem do deserów ale śmiało można go jeść z naleśnikami czy na kanapce.
Składniki:
– 300 g truskawek
– 300 g rabarbaru
– sok z połowy cytryny
– 30 g brązowego cukru
– 30 g masła
Narzędzia, które potrzebujesz:
– rondelek
– szpatułka silikonowa
– blender (opcjonalnie)
Do garnka wsyp pokrojony w kostkę rabarbar. Nie musisz go odbierać! Dodaj do niego truskawki (większe warto pokroić) oraz wsyp brązowy cukier. Dodaj sok z cytryny.
Całość gotuj na wolnym ogniu (4/9) do momentu aż owoce rozmiękną i zaczną tworzyć jednolitą masę (może to zająć ok. 20 minut). Pamiętaj aby mieszać mus co jakiś czas.
Po tym czasie dodaj do musu masło i dokładnie wymieszaj. Gotowy mus przełóż do miseczki i umieść w lodówce. Jeśli lubisz gładką strukturę, śmiało możesz użyć blendera. Osobiście wolę gdy kawałki owoców są jeszcze wyczuwalne. Gotowy mus możesz przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej zagęścić mus by użyć go np. do tarty, możesz dodać mąkę ziemniaczaną bądź pektynę. Te pierwszą (10 g) rozpuść w 25 g wody i dolej do musu jeszcze podczas gotowania. Całość musisz energicznie mieszać by nie powstały kluski. Jeśli chcesz użyć pektyny, wystarczy, ze 5g pektyny cytrusowej rozpuścisz w niewielkiej ilości ciepłej wody (60 stopni) i dodasz do gotującego się musu.
To co, zrobisz go razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.
Jeden komentarz
Pingback: