Ciasto pomarańczowe czyli nowoczesna wersja Pan D’Arancio
Czy znasz sycylijskie Pan D’Arancio? Jest to wilgotne ciasto pomarańczowe, które robi się z całych pomarańczy. Tak! Dobrze czytasz. Do ciasta dodajemy zarówno miąższ i skórkę z albedo. Ciasto jest słodkie, wilgotne ale i jednocześnie lekko gorzkie przez użycie skórki pomarańczowej. Moja wersja sycylijskiego ciasta jest jej pozbawiona. Jednak nie rezygnuję z niej całkowicie. Dodaję ją na górę ciasta. Dzięki temu ciasto zyskuje nowego wymiaru.
Składniki:
Ciasto:
– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 150 g cukru
– 100 ml oleju
– 300 g pomarańczy bez skórek
– 240 g mąki pszennej
– 100 g mąki migdałowej
– 16 g proszku do pieczenia
– 350 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, zblendowanej
Polewa:
– 300 g czekolady mlecznej
– 60 g oleju rzepakowego
Krem biała czekolada:
– 360 g śmietanki 30%
– 6 g żelatyny 200 bloom
– 150 g białej czekolady
Plan pracy:
Dzień 1 – upieczenie ciasta, wykonanie kremu
Dzień 2 – polewa, wykończenie ciasta
Potrzebne narzędzia:
– forma do ciasta
– rękaw cukierniczy
– miski
– rondelek
– mikser
– szpatułki silikonowe
– szpatułka cukiernicza
Sposób przygotowania ciasta:
Obrane pomarańcze dokładnie zblenduj do uzyskania jednolitej, gładkiej (w miarę możliwości) masy. Pamętaj aby wcześniej sprawdzić czy pomarańcze nie mają pestek. Najlepiej jest pokroić je w drobną kostkę i usunąć pestki, które znajdziesz.
Do misy miksera wybij jaja i wsyp cukier. Całość miksuj na średnich obrotach przez ok. 5 minut. Mikstura powinna być jasna, puszysta. Po tym czasie, wolnym strumieniem dodaj olej. Miksuj mieszankę cały czas przez ok. 2 min.
Po tym czasie zmniejsz obroty miksera i dodaj zblendowane pomarańcze. Gdy połączą się z jajkami, dodaj mąki oraz proszek do pieczenia. Kontynuuj miksowanie na małych obrotach aż ciasto się połączy i będzie jednolite.
Keksówkę o wymiarach 12×30 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra dół). Gotowe ciasto przełóż do formy i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 45-50 min (do suchego patyczka) aż ciasto będzie rumiane z góry. Wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Sposób przygotowania polewy:
Czekoladę połam na drobną kostkę i umieść w metalowej bądź szklanej misie. Roztop ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie rozpuszczona, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Przed polaniem ciasta upewnij się, że Twoja polewa będzie miała ok. 45 stopni.
Sposób przygotowania kremu:
Do rondelka wlej śmietankę i ją zagotuj. W tym samym czasie zalej żelatynę wodą by napęczniała. Jeśli używasz żelatyny sypkiej, zalej ją 30 g wody. Gdy śmietanka będzie gorąca, włóż do niej napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Całość możesz zblendować by mieć pewność, że w Twoim kremie nie będzie żadnych grudek. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na conajmniej 12 godzin. Po tym czasie wyciągnij krem i przełóż do misy miksera. Ubij go by podwoił swoją objętość. Gotowy przełoż do rękawa cukierniczego.
Skórka pomarańczowa (jeśli nie została Ci po świętach):
Skórkę z 6 pomarańczy dokładnie umyj. Pokrój na drobną kostkę. 100 g cukru oraz 200 ml wody umieść w garnku i zagotuj aż do rozpuszczenia się cukru. Wsyp pokrojną skórkę i gotuj przez ok. 20 min. Następnie dosyp kolejne 100 g cukru i gotuj przez kolejne 20 min. Skórka pomarańczowa powinna być gęsta, klejąca. Cukier nie powinien być wyczuwalny. Gotową skórkę wystudź. Letnią delikatnie zblenduj. Nie chcesz uzyskać gładkiej masy, cząski pomarańczy powinny być nadal wyczuwalne.
Składanie:
Zblendowaną skórkę pomarańczową umieść w rękawie cukierniczym i wyszprycuj nim długie paski na wierzchu ciasta. Z użyciem szpatułki cukierniczej, wygładź ją by wszystkie nierówności znikneły. Włóż ciasto do lodówki na conajmniej godzinę (skórka powinna stężać i nie może być ciepła).
Wyciągnij ciasto z lodówki i umieść na kratce cukierniczej. Przygotowaną polewę w temperaturze ok. 45 stopni wylej na wierzch ciasta. Upewnij się, że boki zostały pokryte czekoladą. Jeśli zorientujesz się, że nie wszystko zostało oblane polewa, wykorzystaj nóż/szpatułkę by „załatać” przerwy. Oblane ciasto włóż do lodówki na conajmniej 30 min.
Gdy czekolada stężeje, wyciągnij ciasto z lodówki i ozdób wierzch kremem z białej czekolady. Zetnij końcówkę worka cukierniczego po skosie i wyszprycuj krem. Całość ozdób suszonymi pomarańczami i polewą.
To co, zrobisz je razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.
2 komentarze
Kinga
Cześć, czy można zataaiwc olej na masło, i czy wtedy łączyć składniki w ten sam sposób? Chciałabym podarować to ciasto osobie, która nie może olejowych form spożywać. 😉
nieladawypiek
Niestety nie testowałam takiego rozwiązania. Olej i masło mają trochę inną strukturę. Trzeba przetestować 🙂