Czekolada,  karmel,  orzech laskowy,  tartaletki

Czekoladowe tarty z karmelem i orzechami laskowymi

Czy jest lepsze połączenie niż karmel, orzechy i czekolada? Z pewnością znajdą się osoby, które powiedzą, że tak. Ja uważam, że to połączenie jest 100% pewniakiem. Dlatego, jeśli nie masz pomysłu na weekendowy deser, zrób ze mną te proste tartaletki.

Składniki:
Korpusy:
– 180 g mąki pszennej
– 20 g kakao
– 110 g zimnego masła
– 60 g cukru pudru
– 30 g mąki migdałowej
– 2 g soli
– 40 g jaj
Ganache czekoladowy:
– 150 g śmietanki 30%
– 130 g czekolady deserowej
Karmel:
– 300 g cukru
– 200 g śmietanki 30%
– 80 g masła
– sól według uznania
Orzechy w karmelu:
– 1/4 karmelu
– 100-120 g orzechów laskowych

Narzędzia, które potrzebujesz:
– ranty perforowane do tartaletek
– mata perforowana do pieczenia bądź papier
– stolnica
– nóż
– listwy dystansowe
– worki cukiernicze
– deska do krojenia

Z podanych porcji wyjdzie 10 tartaletek.
Plan pracy:
Dzień 1 – ciasto do korpusów, karmel, wypiek korpusów.
Dzień 2 – ganache, składanie tartaletek.

Korpusy:
Sypkie składniki przesiej do misy miksera. Zimne masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do sypkich składników. Całość wyrób do uzyskania kruszonki. Ciasto powinno przypominać sypki, ale mokry piasek. Gdy uzyskasz taką konsystencję, wlej do masy jajka i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Pamiętaj, że im dłużej wyrabiasz ciasto, tym będzie ono twardsze. Gotowe, podziel na dwie części, przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj. Najlepiej jest to robić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Jednak uważaj, by nie robić zagnieceń. Każde zagniecenie w cieście może negatywnie wpłynąć na pieczenie. Rozwałkowane dwa płaty ciasta umieść w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Przygotuj w międzyczasie ranty perforowane, wysmaruj je masłem, jeśli jest taka konieczność. Ja muszę to zrobić, w przeciwnym razie ciężko mi wyciągnąć korpusy z foremek.
Gdy ciasto będzie schłodzone, wyjmij jeden płat ciasta i z pomocą linijki wytnij paski o szerokości ok. 2,5 cm i długości pasującej do Twoich rantów. Wyłóż paskami swoje ranty. Nadmiar ciasta odetnij i włóż je do lodówki na ok. 30 min.
Wyciągnij drugi płat ciasta i wcześniej wyłożonymi rantami wycinaj spody tart. Połóż formę z paskiem ciasta i przyciśnij. W ten sposób spód ciasta przyklei się do boków. Sprawdź, czy nie trzeba ponownie przyciąć nadmiaru ciasta. Gotowe korpusy odłóż do zamrażarki na ok. 30 min bądź lodówki na 2-3 godziny.
Dobrze schłodzone korpusy piecz na macie perforowanej przez ok. 15-18 minut aż do uzyskania złotego koloru. Upieczone wyciągnij z foremek i połóż na kratce do całkowitego wystudzenia.

Ganache czekoladowy
Śmietankę umieść w mniejszym garnku i zagotuj ją. Uważaj, aby się nie przypaliła. Do bardzo gorącej śmietany, wsyp czekoladę. Pozostaw na chwilę. Całość dokładnie wymieszaj a najlepiej zblenduj.

Karmel
Przygotuj karmel metodą na sucho. Do garnka z grubym dnem wsyp połowę cukru i poczekaj aż zacznie się topić i karmelizować. Dosyp pozostałą część cukru i poczekać aż cały się skarmelizuje. Cukier możesz mieszać szpatułką odporną na wysoką temperaturę. W ten sposób spowodujesz, że cukier się szybciej rozpuści. Gotowy skarmelizowany cukier powinien mieć bursztynowy kolor. Powoli wlej do niego gorącą śmietankę i energicznie mieszaj. Uważaj, by się nie poparzyć. Na tym etapie z garnka może wydobywać się gorąca para. Gdy masa się uspokoi, włóż do niej pokrojone w kostkę masło. Gdy masło się rozpuści, używając blendera ręcznego, zblenduj całość do uzyskania jednolitej emulsji. Blendowanie jest ważnym krokiem gdyż to dzięki niemu masło nie wytrąci się z Twojego karmelu. Całość energicznie mieszaj i gotuj przez ok. 8-10 min na średniej mocy palnika. Im dłużej gotujesz karmel, tym będzie on gęstszy. Na koniec wsyp sól i wymieszaj.

Orzechy w karmelu
Wyłóż orzechy laskowe na papier do pieczenia bądź matę i umieść na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Orzechy praż przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnij je i wystudź. Posiekaj je i przełóż do miseczki. Wlej 1/4 porcji karmelu przygotowanego z powyższej receptury. Dokładnie wymieszaj i odłóż.

Wykańczanie
Korpusy tartaletek wypełnij karmelem do 3/4 wysokości. Postukaj delikatnie wypełnionymi korpusami, by mieć pewność, że karmel całkowicie wypełni przestrzeń tarty. Lekko ciepły, lejący się ganache przełóż do worka cukierniczego i wypełnij nim pozostałą część korpusów. Ponownie postukaj korpusami o blat/deskę by ganache wypełnił całkowicie tarte. Tak przygotowane tarty włóż do lodówki na ok. godzinę by ganache zastygnął. Po tym czasie wyłóż na tarty orzechy w karmelu. Możesz posypać tarty delikatnie solą aby podbić smak orzechów i skarmelizowanego cukru.

To co, zrobisz je razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *