magdalenki,  mleczna czekolada,  pomarańcze

Czekoladowe magdalenki z pomarańczą a’la Terry’s

Składniki:
Magdalenki:
– 115 g masła 82%
– 2 jajka L
– 100 g cukru kryształu
– 30 g mleka 3,2%
– 95 g mąki pszennej 450
– 20 g kakao
– 3 g proszku do pieczenia
– skórka z 1 pomarańczy
– 1 g soli (szczypta)
Polewa:
– 150 g czekolady mlecznej
Nadzienie:
– 150 g puree pomarańczowego
– 10 g cukru
– 2 g pektyny NH

Plan pracy:
Dzień 1. Przygotowanie ciasta, odpiek, zdobienie
Narzędzia, które potrzebujesz:
– metalowa albo silikonowa forma do magdalenek
– rękaw cukierniczy
– mikser planetarny bądź ręczny
– sitko

Nadzienie pomarańczowe

Wykonanie:
1. Puree pomarańczowe umieść w rondelku. Podgrzej do osiągnięcia temperatury 35 stopni.
2. Do miseczki wsyp pektynę oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
3. Gdy puree osiagnie temperaturę 35 stopni, wsyp pektynę z cukrem. Podgrzewaj nadzienie aż do osiągnięcia 80 stopni. To wtedy pektyna w pełni się uaktywni.
4. Gotowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego. Odłóż go całkowitego ostygnięcia i zgęstnienia.

Magdalenki

Wykonanie:
1. Masło rozpuść i odstaw by osiągnęło temperaturę pokojową.
2. Jajka z cukrem umieść w misie miksera i ubij na jasną, puszystą masę. Ubijanie może potrwać ok. 5-8 minut. Masa ma potroić swoją objętość. Wskazówka! Jeśli użyjesz jajek w temperaturze pokojowej to przyśpieszysz proces ubijania.
3. Zmniejsz moc miksera do minimum i wlej mleko do jajek. Dokładnie wymieszaj. Możesz to także zrobić ręcznie. Tak samo dodaj rozpuszczone i chłodne masło.

4. Do ubitych wcześniej jaj z mlekiem, wsyp przesianą mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj skórkę pomarańczową. Za pomocą rózgi kuchennej, całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być jednolita i lekko płynna.
5. Gotowe ciasto przełóż do pojemnika i przykryj folią w kontakcie. Odstaw w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na ok. 1 godzinę. W ten sposób masło stężeje. Gdy zimne ciasto trafi do rozgrzanego piekarnika, wytworzy się para, która pomoże ciastu wyrosnąć w charakterystyczny dla magdalenek sposób.
6. Jeśli używasz metalowej formy do magdalenek, wysmaruj ją dobrze masłem i posyp kakao. Nie musisz tego robić jeśli używasz maty silikonowej.
7. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół).
8. Za pomocą worka cukierniczego, nałóż ciasto na otworzy w formie do magdalenek. Piecz przez ok. 8-10 minut. Gotowe magdalenki powinny mieć charakterystycznego „garba” oraz powinny odchodzić delikatnie od brzegów.
9. Wyciągnij ciastka z piekarnika.
10. Jeśli robisz magdalenki nadziewane, nadziej je zaraz po wyciągnięciu. A następnie daj im odpocząć. Gdy będą już chłodne, wyciągnij ostrożnie z forem.

Temperowanie czekolady

Wykonanie:
1. 120 g czekolady roztop w mikrofalówce w kilku interwałach, mieszając ją co 15-20 sekund.
2. Roztapiaj czekoladę aż do osiągnięcia temperatury 45 stopni.
3. Dodaj pozostałą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Czekolada powinna osiągnąć temperaturę ok. 27 stopni. Jeśli jest wyższa, dodaj ciut więcej nierozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj.
4. Tak przygotowaną czekoladę podgrzej ponownie do temperatury 30 stopni. Gotowe!


5. Zatemperowaną czekoladą wypełnij formę silikonową do magdalenek. Następnie na każdy z wypełnionych otworów umieść wystudzoną magdalenkę.
6. Tak przygotowane magdalenki odstaw w chłodne miejsce do całkowitego stwardnienia czekolady, ok. 20-25 min. Gotowe magdalenki wyciągnij z formy i zjedz z przyjemnością.

Rzeczy na które musisz uważać!

  • Upewnij się, że Twoja forma silikonowa po pieczeniu magdalenek jest sucha oraz czysta. Nawet najmniejsza kropla wody spowoduje, że czekolada nie będzie błyszczeć.
  • Czekoladę najlepiej rozpuszczać w mikrofalówce. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej ale bądź ostrożny i nie dopuść, że para wodna trafi do czekolady.

To co, zrobisz je razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało. 

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *