Krucha waniliowa szartloka


Składniki
Nadzienie jabłkowe:
– 1 kg obranych, twardych jabłek (bez gniazd)
– 10 g cynamonu
Kruche ciasto:
– 350 g mąki krupczatki
– 200 g masła 82%
– 70 g jaj (ok. 1 jajko)
– 90 g cukru pudru
– 5 g proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– kasza manna
Plan pracy
Dzień 1. Przygotowanie nadzienia jabłkowego, ciasto kruche, pieczenie
Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej bądź nawet kilka dni wcześniej i włożyć do zamrażarki.
Narzędzia, które potrzebujesz:
– Magimix od Ronic Polska
– papier do pieczenia
– blaszka 20 x 30 cm
– piekarnik



Przygotowanie
Z mąki, masła, cukru pudru oraz proszku do pieczenia zrób ciasto w Magimixie. Gotowe włóż do lodówki. Przygotuj jabłka. Zetrzyj je z użyciem końcówki do tarcia warzyw od Magimixa. Dodaj cynamon i odstaw by jabłka puściły sok. Odcedź je. Naszykuj rant cukierniczy: 20×25 cm. Na spód wyłóż połowę ciasta. Posyp ciasto kaszą manna i wyłóż odciśnięte jabłka. Na wierzch daj starte ciasto, drugą połowę. Piecz w 180 stopniach przez ok. 60 min.
To co, zrobisz szarlotkę razem ze mną? Jeśli skorzystałaś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.
Wpis powstał dzięki współpracy z marką Ronic Polska – jedyny dystrybutor robota kuchennego Magimix.

Zobacz również

Monoporcja marakuja, kokos i mango
7 marca 2024
Tarta orzech laskowy
10 stycznia 2023