cynamon,  jabłka,  szarlotka

Krucha waniliowa szartloka

Składniki

Nadzienie jabłkowe:
– 1 kg obranych, twardych jabłek (bez gniazd)
– 10 g cynamonu
Kruche ciasto:
– 350 g mąki krupczatki
– 200 g masła 82%
– 70 g jaj (ok. 1 jajko)
– 90 g cukru pudru
– 5 g proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– kasza manna

Plan pracy

Dzień 1. Przygotowanie nadzienia jabłkowego, ciasto kruche, pieczenie

Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej bądź nawet kilka dni wcześniej i włożyć do zamrażarki.

Narzędzia, które potrzebujesz:
– Magimix od Ronic Polska
– papier do pieczenia
– blaszka 20 x 30 cm
– piekarnik

Przygotowanie

Z mąki, masła, cukru pudru oraz proszku do pieczenia zrób ciasto w Magimixie. Gotowe włóż do lodówki. Przygotuj jabłka. Zetrzyj je z użyciem końcówki do tarcia warzyw od Magimixa. Dodaj cynamon i odstaw by jabłka puściły sok. Odcedź je. Naszykuj rant cukierniczy: 20×25 cm. Na spód wyłóż połowę ciasta. Posyp ciasto kaszą manna i wyłóż odciśnięte jabłka. Na wierzch daj starte ciasto, drugą połowę. Piecz w 180 stopniach przez ok. 60 min.

To co, zrobisz szarlotkę razem ze mną? Jeśli skorzystałaś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało. 

Wpis powstał dzięki współpracy z marką Ronic Polska – jedyny dystrybutor robota kuchennego Magimix.

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *