biała czekolada,  tort,  truskawki

Truskawkowy „bento” cake z białą czekoladą

Składniki

Krem biała czekolada:
– 4 g żelatyny 220 bloom
– 130 g białej czekolady 30%
– 350 g śmietanki 36%
– 20 g zimnej wody
Frużelina truskawkowa:
– 300 g truskawek pokrojonych w kostkę
– 50 g wody
– 20 g cukru kryształu
– pasta waniliowa
– 5 g pektyny
Biszkopt genueński z truskawkami:
– 190 g jaj
– 140 g cukru kryształu
– 170 g mąki pszennej
– 30 g oleju rzepakowego
– 30 g wody
– 100 g truskawek
Dodatkowo:
– ulubiony tynk do tortów (na moim koncie znajdziesz przepis na mój ulubiony tynk z białą czekoladą)

Plan pracy

Dzień 1. Krem biała czekolada, biszkopt genueński
Dzień 2. Frużelina truskawkowa, składanie

Narzędzia, które potrzebujesz:
– rant cukierniczy fi 15 cm
– folia rantowa
– worek cukierniczy
– piekarnik
– szpatułki silikonowe
– mikser planetarny
– nóż
– deska do krojenia
– waga kuchenna

Biszkopt genueński:
Jajka wraz z cukrem ubij na średnich obrotach miksera. Może to potrwać nawet 15 minut. Zmniejsz obroty miksera i dodaj olej wymieszany z wodą. Dodaj następnie przesianą mąkę pszenną, najlepiej w 2 turach. Wymieszaj całość dokładnie. Na koniec dodaj pokrojone w drobną kostkę truskawki. Wymieszaj całość szpatułką. Gotowe ciasto przelej do rantu cukierniczego wyłożonego papierem do pieczenia. Włóż biszkopt do nagrzanego piekarnika (170 stopni, góra-dół). Piecz biszkopt przez ok. 45 minut. Gotowy wyciągnij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia a następnie wyciągnij z rantu. Jeszcze ciepły zafoliuj folią spożywczą (w ten sposób Twój biszkopt będzie jeszcze bardziej wilgotny).

Krem biała czekolada:
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Czekoladę umieść w wysokim naczyniu. Dodaj napęczniałą żelatynę. Śmietankę zagotuj w garnku i zalej nią czekoladę. Całość zblenduj blenderem i przelej do pojemnika. Przykryj folią i odstaw do logówki na co najmniej 8h. Przed użyciem ubij.

Frużelina truskawkowa:
Truskawki z wodą i pastą waniliową zagotuj w garnku do momentu, aż się delikatnie rozpadną. Upewnij się, że po zagotowaniu masz ok. 300 g truskawek. Jeśli nie, dodaj świeże by osiągnąć wagę. Cukier z pektyną wymieszaj w miseczce i dodaj do truskawek. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Przełóż frużelinę do worka cukierniczego gdy ta całkowicie wystygnie.

Składanie tortu:
Biszkopt przekrój na dwie równe części. Krem z białej czekolady ubij a następnie wyszprycuj nim jeden z blatów. Z kremu zrób gniazdko tak aby w środek zmieściła się frużelina. Tego tortu nie musisz nasączać gdyż biszkopt jest bardzo wilgotny. Jednak jeśli chcesz, możesz to zrobić – użyj wody z cytryną. Frużelinę truskawkową umieść w „kremowe” gniazdko a następnie przykryj całość drugim blatem ciasta. Pamiętaj aby składać tort w rancie wyłożonym folią rantową. To pomoże Ci osiągnąć równy tort.

To co, zrobisz ten tort razem ze mną? Jeśli skorzystałaś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało. 

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *