Jagodzianki
Duża ilość jagód, delikatne i maślane ciasto drożdżowe oraz waniliowa kruszonka. To wszystko kryją w sobie bułeczki na które przepis znajdziecie poniżej. Jeśli trafia Cię szlag, że w kupnych jagodziankach nie możesz znaleźć jagód a ciasto jest twarde i suche, że bez kubka herbaty się nie obejdzie… to przepis dla Ciebie. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania a miseczkowy sposób nadziewania bułek sprawia, że jesteś w stanie nadziać je jeszcze bardziej.
Składniki*:
Ciasto drożdżowe:
– 80 g masła
– 70 ml mleka 3,2%
– 5 g suchych drożdży albo 10 g świeżych drożdży
– 260 g mąki pszennej 650
– 50 g cukru kryształu
– 3 g soli
– 3 żółtka
Nadzienie:
– 500 g jagód
– 10 g mąki ziemniaczanej
– 10 g cukru
Kruszonka:
– 100 g mąki pszennej (dowolny typ)
– 50 g cukru kryształu
– 50 g zimnego masła
– ziarenka z jednej laski wanilii
Dodatkowo:
– 1 jajko
*z podanych składników wyjdzie 8 jagodzianek
Narzędzia, które potrzebujesz:
– blaszka z piekarnika
– papier do pieczenia
– miski
– mikser z hakiem
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do stygnięcia. Dodaj do niego mleko. Umieść wszystkie sypkie składniki w misie miksera i wlej masło z mlekiem. Dodaj żółtka. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i sprężyste, nie mniej niż 10 minut.
Uwaga! Pamiętaj, że mleko z masłem nie mogą być gorące! Jeśli wlejesz zbyt gorący płyn, „zabijesz” w ten sposób drożdże.
Gotowe możesz:
– odłożyć do lodówki by w niej podwoiło swoją objętość,
– zrobić od jagodzianki i gotowe odstawić do wyrośnięcia.
Ja preferuję pierwszą wersję. W przypadku drugiej pamiętaj, aby gotowe jagodzianki pozostawić na blacie do podwojenia objętości. Może to potrwać ok. 2-3 godzin (jesli widzisz, że Twoje ciasto nie rośnie, umieść misę w piekarniku i ustaw go na 40 stopni).
Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką pszenną i podziel na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek. W międzyczasie umieść jagody w misce i wsyp do nich mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie lecz krótko. Nie chcesz by jagody puściły sok.
Placki z ciasta przełóż pojedynczo do miseczki. Ciasto powinno dotykać ścianek tak byś z łatwością mógł wsypać jagody (ok. 4 czubate łyżki). Uklep jagody i złóż jagodziankę zlepiając ze sobą końce ciasta. Postaraj się zlepić ciasto tak by nie miało żadnych dziur. W przeciwnym razie jagody wypłyną nam, a tego nie chcemy. Gotowe jagodzianki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Gotowe przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny.
Gdy jagodowe bułeczki rosną, przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj laskę wanilii i masło. Wymieszaj dokładnie rozcierając masło między palcami. Postaraj się to zrobić szybko i sprawnie. Gotową kruszonkę umieść w lodówce do momentu gdy będzie potrzebna.
Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozkłóconym jajkiem oraz posyp obficie wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowy poziom. Piecz ok. 20-25 minut, do momentu aż bułeczki będą złote. Gotowe wyciągnij z piekarnika i rozkoszuj się ich aromatem. Jeśli nie powstrzymasz chęci zjedzenia ich, pamiętaj, że jagodowe nadzienie będzie bardzo gorące. Nie poparz się!
To co, zrobisz je razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.