jagody

Jagodowe Zefiry w nowoczesnym wydaniu

Chyba każdy z nas kojarzy marshmallow, prawda? Przynam się Wam, że nie jestem ich wielkim fanem. Ciesze się zatem, że istnieją Zefiry, które troszkę przypominają wyzej wspomniane pianki, jednak smakują o niebo lepiej. Zefiry to rosyjskie owocowe pianki. Przygotowywane są z musów owocowych, białej jajka, cukru u żelatyny. Są dość słodkie dlatego warto wykonywać je z kwaśnych owoców jak porzeczka czy rabarbar. Można także przełamać tradycyjny schemat i zrobić nowoczesną wersję Zefirów z kruchym ciastkiem i owocowym nadzieniem. Łapcie przepis na ten bardzo prosty, zaskakujący i szybki deser.

Składniki:
Ciasto kruche:
– 100 g mąki pszennej
– 15 g mąki migdałowej
– 50 g zimnego masła
– 30 g cukru pudru
– szczypta soli
– 50 g jajka
Zefiry:
– 600 g jagód
– 230 g cukru kryształu (180 + 50)
– 60 ml wody (50 + 10)
– 10 g żelatyny
– 35 g białka z jajka
Narzędzia, które potrzebujesz:
– rondelek
– silikonowa mata
– mikser planetarny
– worek cukierniczy
– tylka cukiernicza np. 1 M
– falowane, okrągłe wykrawacze
– termometr cukierniczy

Ciasto kruche
Mąki, cukier puder, sól i zimne masło umieść w misie miksera i wymieszaj do momentu uzyskania kruszonki. Rób to szybko. Po tym czasie dodaj jaja i wymieszaj całość energicznie tylko do połączenia się składników. Nie wyrabiaj ciasto zbyt długo. Chcemy aby pozostało delikatne i kruche. Im dłużej wyrabiasz ciasto tym ciasto po upieczeniu będzie twardsze.

Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Postaraj się uzyskać grubość ok. 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kształy w kształcie np. koła. Ja użyłam do tego pofalowanej wykrawaczki o średnicy 8 cm. Na jeden deser potrzebujesz dwóch kruchych ciasteczek. W jednym z nich zrób mniejszy otwór za pomocą kieliszka bądź tylki cukierniczej. Ciasteczka piecz w 180 stopniach przez ok. 8-10 minut pomiędzy dwoma matami perforowanymi. Dzięki temu uzyskasz ładny wzorek na ciasteczkach. Upieczone odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Jagody przełóż do rondelka i wsyp 50 g cukru kryształu. Całość gotuj do momentu aż woda z jagód całkowicie wyparuje i powstanie jagodowa masa o konsystencji powideł. Jagody gotuj na wolnym ogniu aby uniknąć przypalenia. Mieszaj od czasu do czasu. Gotową masę wystudź. Odważ 130 g a resztę umieść w rękawie cukierniczym i odłóż na później.

Do misy miksera wlej 35 g białka, włóż puree z jagód wcześniej odważone (130g) i zacznik mikswać. Na wolnych obrotach. Po ok. 1 minucie zwiększ to średniej mocy miksera i ubijaj masę przez ok. 5 min. Następnie zwiększ moc miskera do prawie maksymalnej i kontynuuj ubijanie przez następne 15 min. Gdy zobaczysz, że masa potroiła swoją objętość, zabierz się za przygotowywanie syropu cukrowego i masy żelatynowej.

Odmierzoną żelatynę zalej 10 ml wody i wymieszaj. Odstaw na kilka minut a następnie rozpuść w mikrofali. Pamiętaj aby robić to stopniowo, co jakiś czas mieszając żelatynę.

Cukier 180g umieść w rondelku i zalej 50 ml wody. Gotuj cukier do momentu aż uzyska 110 stopni. Gotowy, odłóż by przestygł. Syrop cukrowy o temperaturze 90 stopni zacznij wlewać do masy jagodowej wolnym strumieniem. Rób to delikatnie. Możesz zwolnić bieg miksera by uniknąć sytuacji, że syrop cukrowy zostanie roztrzepany po ściankach misy. Po wlaniu suropu cukrowego, zrób to samo z masą żelatynową. Następnie mieszaj całość do momentu gdy będziesz mógł bez problemu dotknąć misy miksera dłonią.

Gotową masę zefirową przełóż do worka cukierniczego z końcówką 1M. Na ciasteczku bez dziurki wyciśnij rozety zostawiając w środku miejsce na nadzienie jagodowe. Po wyszprycowaniu wszystkich pełnych ciasteczek przykryj je ciastkami z dziurką i lekko dociśnij tak by przykleiły się do masy zefirowej.

Ostatnim krokiem jest nadzianie naszych zefirów musem jagodowym, który pozostał z robienia masy zefirowej. Wykorzystując fakt, że zostawiliśmy wcześniej miejsce na nadzienie w masie zefirowej oraz to, że nasze ciasteczka mają dziurkę, wyciśnij masę jagodową tak by wypełniła całkowicie nasz deser i zrównała się z ciastkiem.

Zefiry przechowuj w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakują na następny dzień od zrobienia gdy masa zefirowa delikatnie stężeje.

Post powstał we współpracy z firmą Farma Białka, która jest producentem naturalnych, pasteryzowanych białek jaj w wygodnym opakowaniu. Osobiście taka forma białej bardzo przypadła mi do gustu. Butelka jest bardzo wygodna. Możecie zapomnieć o pozostawionych w lodówce szklankach czy słoikach z oddzielonymi ręcznie białkami.

To co, zrobisz je razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *