ajerkoniak,  biała czekolada,  czarna porzeczka,  monoporcja,  tartaletki

„Jajo sadzone” czyli monoporcja z ajerkoniakiem

Lubisz desery z alkoholem? Jeśli tak to ta monoporcja będzie idealna dla Ciebie. Mus z ajerkoniaku, wkładka alkoholowa… to wszystko połączone z czarną porzeczką i chrupką. Wykonanie deseru nie jest skomplikowane, potrzebne są tylko ranty cukiernicze i forma silikonowa do donutów.

Składniki:*
Korpusy:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g zimnego masła
– 50 g cukru pudru
– 30 g mąki migdałowej
– 40 g rozkłóconych jaj
– szczypta soli
Z powyższych proporcji wychodzi ok. 10 korpusów Ø8 cm
Mus ajerkoniakowy:
– 125 ml ajerkoniaku
– 300 ml śmietanki 30%
– 3 żółtka
– 40 g cukru
– 8 g żelatyny 180 bloom
– 40 g zimnej wody
Chrupka z białej czekolady:
– 120 g płatków kukurydzianych
– 120 g białej czekolady
– 50 g oleju np. słonecznikowego
Czekoladowa skorupka:
– 100 g czekolady białej
– 200 g masła kakaowego
Dodatkowo:
– dżem 100% z czarnej porzeczki (ja używam tego z Aldi bo ma super skład)
zamsz cukierniczy biały
*zrobisz ok. 8 monoporcji

Narzędzia, które potrzebujesz:
– perforowane ranty cukiernicze Ø8 cm
– mata perforowana
– mikser
– miski
– rondelek
– szpatułka silikonowa
worek cukierniczy
– wałek cukierniczy
– papier do pieczenia
forma silikonowa do donutów

Plan pracy:
Dzień 1 – korpusy, mus ajerkoniakowy (wykonanie i mrożenie),
Dzień 2 – chrupka, czekoladowa skorupka, składanie

Korpusy
Makę pszenną, cukier puder przesiej do misy miksera i dodaj zimne, posiekane na drobne kawałki masło. Całość mieszaj na wolnych obrotach miksera (u mnie poziom 2/9) do uzyskania sypkiej kruszonki. Nie doprowadź do sytuacji, że Twoje masło z mąką i cukrem będzie stanowić jeden element. Do kruszonki dodaj rozkłócone jajka i wymieszaj całość energicznie mikserem na wysokich obrotach (u mnie poziom 8/9). Rób to szybko do momentu połączenia wszystkich składników.

Gotowe ciasto podziel na dwie części. Przygotuj 4 arkusze papieru do pieczenia. Połóż jedną część ciasta pomiędzy dwoma arkuszami. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Jeśli masz problem z wałkowaniem, polecam wałki z ograniczeniem bądź specjalne listwy. Rozwałkowane ciasto umieść w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie wyciągnij jeden placek i wytnij z niego kółka. Krążki ciasta zostaną w Twoich formach perforowanych – nie wyciągaj ich. Ułóż na desce i włóż do lodówki. Z drugiego placka ciasta nożem wytnij 10 pasków o szerokości ok. 2,5 cm i długości ok. 22 cm. Wyłóż paskami boki rantów i lekko dociśnij by spód tarty przykleił się do boków. Obetnij ciasto, które wystaje poza rant. Gotowe włóż do zamrażarki i nastaw piekarnik na 180°C (góra-dół). Po ok. 15-20 min włóż tartaletki do piekarnika na macie perforowanej. Piecz przez ok. 15-18 min, aż do uzyskania złotego koloru. Gotowe wyciągnij z piekarnika i delikatnie wysuń gotowe tarty z rantów perforowanych. Najlepiej jest to robić jak tarty są jeszcze ciepłe gdyż ciasto nie przywrze do metalowych boków.

Mus ajerkoniakowy
Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Żółtka, cukier oraz 100 ml śmietanki kremówki umieść w rondelku i podgrzej. Pamiętaj o mieszaniu masy by ta się nie przypaliła. Do gorącej masy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Zblenduj by uniknąć grudek. Wlej ajerkoniak, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Pozostałą śmietankę umieść w misie miksera i ubij na 3/4, Konsystencja śmietany powinna przypominać lekko rozpuszczone lody. Dodaj śmietankę do masy ajerkoniakowej w turach, delikatnie mieszając szpatułką. Gotowy mus przelej do silikonowej formy na donuty a następnie umieść w zamrażarce na conajmniej 6-8h, a najlepiej na całą noc.

Chrupka z białej czekolady
Płatki kukurydziane umieść w blenderze bądź melakserze i zmiel. Białą czekoladę roztop np. w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dodaj do czekolady olej oraz rozdrobnione płatki kukurydziane. Całość dokładnie wymieszaj.

Czekoladowa skorupka:
Masło kakaowe oraz rozdrobnioną czekoladę umieść w misce oraz rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj.

Składanie:
Upieczone korpusy wypełnił do połowy chrupką. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wypełnij pozostałą przestrzeń korpusu czarną porzeczką. Mus ajerkoniakowy wyciągnij z zamrażarki i zamocz w czekoladzie z masłem kakaowym (wcześniej upewnij się, że ma ok. 35 stopni). Gdy czekolada stężeje, ozamszuj mus zamszem. Ja użyłam gotowego zamszu w spray’u. Odczekaj chwilkę a następnie z użyciem łopatki cukierniczej, przełóż mus na przygotowane wcześniej korpusy tart. Ozdób monoporcje ajerkoniakiem wlewając go w otwór od donutów.
Gotowy deser umieść w lodówce do całkowitego rozmrożenia się musu z ajerkoniaku. Jeśli pozostawisz go w temperaturze pokojowej, na deserze może pojawić się rosa.

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *