Muffiny

Muffiny Mohito z lime curd’em

Czy masz swój ulubiony drink, który jest pewniakiem i zawsze go zamawiasz? W moim przypadku jest to Mohito! Uwielbiam połączenie limonki, mięty, cukru oraz białego rumu. Czemu nie spróbować zrobić muffin, które wzorując się na swoim ulubionym drinki? Tak o to powstały babeczki z dodatkiem limonki, wypełnione lime curdem. Kropkę nad i stanowi krem na bazie mascarpone i masła z sokiem z limonki i miętą. Jak smakują? Przekonaj się sam!

Składniki:
Muffiny:
– 100 g mąki pszennej
– 4 g proszku do pieczenia
– 70 g cukru
– skórka z jednej limonki
– sok z połowy limonki
– 40 g rozpuszczonego masła
– 1 jajko
– 18 g oleju rzepakowego
– 75 g jogurtu naturalnego
– 2-3 łyżki białego rumu
– szczypta soli
Krem:
– 250 g serka mascarpone
– 80 g miękkiego masła
– szczypta soli
– sok z połowy limonki
– 100 g cukru purdru
– 40 ml białego rumu
– dwa listki mięty
Nadzienie:
lime curd

Narzędzia, które potrzebujesz:
– miska
– rózga kuchenna
– papilotki
– forma do muffinek

Z podanego przepisu wykonasz 6 szt muffin.

Do misy wsyp mąkę pszenną, cukier kryształ, proszek do pieczenia, sól oraz skórkę z limonki. Całość wymieszaj.

Do suchych składników dodaj olej, rozpuszczone masło, jajko oraz jogurt naturalny.

Wyciśnij sok z połowy limonki (gdy nie chcesz brudzić wyciskarki do cytrusów, z pomocą przyjdzie widelec). Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną aż do połączenia składników. Ciasto powinno być jednolite.

Foremkę do muffin wyłóż papilotkami. Za pomocą łyżki do lodów, nałóż ciasto do papilotek. Blaszkę z muffinami umieść w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku i piecz ok. 17 minut (aż do suchego patyczka).

Gotowe, upieczone i jeszcze ciepłe muffiny nasącz białym rumem. Ja użyłam rumu firmy Bacardi. Na każdą muffinę wylałam 2 łyżeczki alkoholu.

Nasączone muffiny odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się przygotowaniem kremu.
Do misy włóż serek mascarpone, miękkie masło, sól i cukier puder. Wyciśnij sok z połowy limonki. Listki mięty drobno posiekaj (możesz użyć ekstraktu miętowego) i wsyp do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej (możesz także użyć ręczny mikser jednak pamiętaj by robić to na najniższych obrotach).

Na sam koniec dodaj alkohol. Wymieszaj. Krem powinien być gęsty, konsystencją powinien przypominać pastę.

Za pomocą tylki cukierniczej zrób otwory w mufiinach na nadzienie. Workiem cukierniczym bądź łyżeczką, nałóż lemon lime do wcześniej zrobionych otworów. Możesz ten krok pominąć jeśli nie chcesz aby Twoje babeczki miały nadzienie.

Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i za pomocą tylki nr 2A, ozdób muffiny. Gotowe, ozdób według uznania np. miętą i limonką. Muffiny umieść w lodówce. Dodatek masła w kremie spowoduje, że krem stężeje.

To co, zrobisz je razem ze mną? Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz mnie oznaczyć na facebooku bądź instagramie @nieladawypiek.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania do przepisu, pisz śmiało.

Podoba Ci się ten post? Udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *